Tüberküloz bulguları, tedavisi ve ilaçları nelerdir

tuberkuloz-tedavisi-ilaclari-ilgintv-com

Tüberküloz dünyadaki tüm hastalıkların yüzde 2,5’ini, önlenebilir ölümlerin ise yüzde 26’sını oluşturmaktadır. Tedavi edilmeyen ya da yetersiz tedavi edilen hastalarda ölüme yol açabilen tüberküloz ile ilgili bilinmesi gerekli olanlar haberimizde… İşte, tüberküloz bulguları ve tedavisi ve ilaçları.

TÜBERKÜLOZ (VEREM HASTALIĞI) NEDİR?

Mycobacterium tuberculosis adı verdiği bir bakterinin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz hastalığı insandan insana havayolu ile bulaşır. Tüberküloz mikrobunun en mühim kaynağı, tedavi görmemiş akciğer tüberkülozlu hastalardır. Bu hastaların öksürmesi, hapşırması ya da konuşması ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı şahıslar bu mikropları solunum yolu ile alırlar ve enfeksiyona yakalanırlar.

TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ NELERDİR

Tüberküloz enfeksiyonu olan bir şahısdA semptom görülmez.
Aktif tüberküloz hastalığı olan bir şahıs alttaki semptomlardan rastgele birine ya da tümüne sahip olabilir:
Kalıcı öksürük
Yüksek ateş
Sürekli yorgunluk
Kilo kaybı
İştah kaybı
Şiddetli göğüs ağrısı
Kan tükürme
Gece terlemeleri

TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ VE İLAÇLARI

Tüberküloz tedavisi etmek için tasarlanmış olan ilaçlar, hastalığın başlangıç kısmında yüksek oranda iyileştirici tesir göstererek bireyin sağlığına süratli şekilde kavuşmasını sağlar. Bu ilaçlar Türkiye’de Verem Savaşı Dispanserleri doğrulusunda hastalara bedava olarak verilmektedir. Tüberküloz hastalığının başarıl tedavisi için tedavinin başlangıcında dört ilaç aniden kullanılmalıdır. Bu ilaç programları ile hastaların nerdeyse tamamı son derece başarılı bir şekilde tedavi edilir.


İlaçların her gün derli toplu olarak ve yeterli vakit kullanılması tedavide en mühim olan kuraldır. İlaçların düzensiz ve/ya da yetersiz vakit tüketimi tedavisi çok zor dirençli tüberküloza yol açar. Tüberküloz tedavisi başladıktan kısa bir vakit sonra hastalık bulguları azalıp kaybolabilir. Ancak hastalığın net tedavisi ve tekrarlaması için tedavi zamanı en az 6 ay olmalıdır. Bu vakit gerekli hallerde 8-12 gibi vakit uzatılabilir.

Bunu da okumalısınız  Melanin Pigment bozukluğu, Hiperpigmentasyon, İnflamatuar tedavisi