Özellikle çocuklar arasında en süregelen görülen ev kazalarından bir tanesidir yanıklar. Yanıklar etkilenen cilt hücrelerinin ölmesine sebep olan ciddi cilt hasarı oluştururlar. Türlerine göre yanık ağrısı, en yoğun ve uzun süreli ağrı türlerinden biri olabilir. Şimdi, yanık acısına ne iyi gelir? 1. derece yanık tedavisi nasıl yapılır? Gelin hep beraber öğrenelim…
Kaynar sıvılardan haşlanma, kimyasal yanıklar, elektrik yanıkları, ateşle ilişki ve aşırı güneşe maruz kalma neticesinde meydana gelen yanıklar çok çok acı verici olabilir. Peki, yanık acısına ne iyi gelir? 1. derece yanık tedavisi nasıl yapılır? Merak edilen bütün detaylar haberimizde…
YANIK ÇEŞİTLERİ
Birinci derece yanıklar: Bu tip yanıkta yalnızca üst katman etkilenmekte olup evde tedavisi mümkündür. Sadece deride kızarıklık olarak görülür.
İkinci derece yanıklar: Yanığın alt katmanlara geçmesi ve kan damarları ile örtü dokusunun zarar görmesi durumudur. Su kabarcıklarının oluştuğu bu yanıkta tıbbi yardım gerekse bile evde araya girmek yapılabilir.
Üçüncü derece yanıklar: Bu yanıklarda, yara derinin bütün katmanlarına geçer. Deride beyaz renk meydana gelir ve kuvvetli ağrı yapar. Uzman bir sıhhat personeli doğrulusunda tedavisinin yapılması gerekir.
Dördüncü derece yanıklar: Yanığın kas ya da kemik dokusuna kadar derin dokuları etkilemesi durumudur.
1.DERECE YANIK TEDAVİSİ
Birinci derece yanıklar, üst derece yanıklar kadar ciddi olmasa da, çok çok acı verebilir ve ideal şekilde tedavi edilmezse iz bırakabilir. Birinci derece yanıkları tedavi etmek amacıyla dermatologlar alttaki önerileri tavsiye eder:
Yanığı derhal çok soğuk olmayan musluk suyuna tutun ya da kompresler uygulayın. Bunu aşağı yukarı 10 dakika ya da ağrı geçene kadar yapın.
Bir enfeksiyona namacıyla olabileceğinden yanıklara merhem, diş macunu ya da tereyağı uygulamayın. Topikal antibiyotik kullanmayın.
Yanık neticesinde kabarcıklar meydana gelirsa, yanık kısmını yapışmaz steril bir bandajla kapalı olarak tutun ve kendi başlarına iyileşmelerine izin verin. Kabarcıkları sakın patlatmayın.
Asetaminofen ya da ibuprofen ağrıyı hafifletmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Yanık iyileştikten sonra, gölgede kalmaya özen gösterin. Koruyucu kıyafetler giyerek ya da suya sağlam geniş spektrumlu bir güneş koruyucu uygulayarak kısmı güneşten koruyun. Bu, yanıktaki kızarıklık bilhassa de koyu ten rengi olanlarda bazı durumlarda haftalarca devam edeceğinden, yara izini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Evde birinci derece bir yanık tedavisi amacıyla yapabileceklerinizden bazıları ise şunlardır:
Patates
Küçük cilt yanığı oluştuysa patatesin bu yanıkları tedavi edici özelliği vardır. Rendelenmiş patates suyunu sıkın ve yanık olan bölümde 15 dakika bekletin.
Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı, E vitamini, laurik asit ve kaprilik asit içerdiği amacıyla yanık bölgeyi süratli bir şekilde tedavi eder.
Elma sirkesi
Enfeksiyon engelleme ve antiseptik özelliği namacıylaiyle elma sirkesi bu tür yanıkların tedavisinde mühim bir rol oynar. Yanık bölgesine elma sirkesiyle saat başı yine eden pansuman yapın
Çay
Birinci derece yanıklarda soğuk su ve çay karışımı kullanılabilir. Siyah çay poşetini birkaç dakika soğuk suda bekletin. Ardından yanık bölümde çok bastırmadan uygulayabilirsiniz.
Yumurta beyazı
Yumurtanın beyazı yanık ardından meydana gelen ağrıyı hafifletir. Ağrı kesici etkisinin yanı sıra yanık bölgesinde iz kalmasını da önler, fakat çok acele kuruduğu amacıyla sürekli olarak tazelenmesi gerekliliğini unutmayın.
Yorumlar