Guatrda nodül bulunmuyorsa, hastanın rastgele bir şikayeti yoksa, tiroidin işlevinde arıza olup olmadığı araştırılmalıdır. Tiroid işlevlerinde bozulma varsa ideal şekilde tedavi edilmelidir. Hormon eksikliği olan hastalara tiroid hormonu tespit edilen ilaçlar verilmektedir.
Hormon çoğunluğu olan hastalara hormon yapımını azaltacak ilaçlar verilerek hormon seviyesi normale getirildikten sonra ameliyat ya da radyoaktif iyot tedavisi yapılır. Tiroid işlevlerinde arıza yoksa yalnızca izlemek yeterli olur.
Eğer hastada guatra ait şikayetler varsa ki şunlar guatrın soluk ve yemek borusuna baskı yapması neticesi meydana gelen soluk almada güçlük, yutma sorunu, boğazda düğümlenme hissidir, hastanın ameliyat olması gündeme gelir. Hem de guatr kozmetik kaygılara yol açacak kadar büyükse tekrar ameliyat yapılabilir.
Nodüler guatrda, tiroid çok çalışıyorsa (hipertiroidide) ve nodüller tiroidin her iki lobundada bulunuyorsa, tiroidin tümünün çıkarılması (total tiroidektomi) lüzumir. Nodüller tiroidin yalnızca bir lobunda ise, nodüllerin bulunduğu tiroid lobu (lobektomi) çıkarılır. Nodüler guatrda tiroid hormonları normal ise nodüllerde kanser ya da kanser şüphesi varsa ameliyat olması gerekir.
Bunun yanı sıra;Nodüler guatrlı hastada boyun bölgesine daha evvelce değişik sebeplerle radyoterapi yapılmışsa, Nodül çapı 4 cm’nin üzerindeyse,Nodüllerde süratli büyüme saptanırsa tekrar ameliyat gerekir. Ameliyat şartları yoksa hastalar izleme alınır.
Yaygın nodüler guatrda ameliyat kararı verilmişse total tiroidektomi yapılması önerilmektedir. Tiroid nodül ya da nodülleri tek doğrultulu ise ideal klinik hallerde tek doğrultulu tiroidektomi (lobektomi) yapılabilir.